Commercial and Industrial Chamber

κατάσταση έργου: 1o Βραβείο στον σχετικό Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του κτιρίου
λειτουργία:
Επιμελητήριο
επιφάνεια:
περίπου 1200 τμ
τοποθεσία:
Ηγουμενίτσα,  Ελλάδα
ομάδα μελέτης:
ΚΚΑ Architects (Σμυρόγλου Κατερίνα, Αβραμίδης Κωνσταντίνος, Μόρας Αντώνιος). Σύμβουλοι: Χαρακλιάς Π. (Μηχανολόγος Μηχανικός), Χρήστος Ν. (Πολιτικός Μηχανικός)
αναθέτων:
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
χρονοδιάγραμμα μελέτης και κατασκευής:
 2008

 

Τα κυρίαρχα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και η παράλληλη επιθυμία για εναρμόνιση με τον γειτνιάζοντα αστικό ιστό, επηρέασε σημαντικά τις συνθετικές αποφάσεις. Υπό αυτή τη συλλογιστική, δημιουργήθηκε ένα κτίριο το οποίο σέβεται τις υπάρχουσες χαράξεις, ενώ την ίδια στιγμή αντιπαραβάλλει μία ήπια μα γνήσια αντιπαράθεση με τον υπάρχοντα δομημένο χώρο.

Συνθετική αρχή υπήρξε η ανάγνωση του κτιρίου από έξω προς τα μέσα (επί της οδού Κύπρου), και η προβολή των χρήσεων από μέσα προς τα έξω (επί της οδού Περαιβού), δίπολο που θα ενίσχυε πιθανόν πολλαπλές αναγνώσεις. Ένας από τους βασικούς γνώμονες κατά τη συνθετική διαδικασία υπήρξε η ενοποίηση των δύο ελεύθερων μετώπων επί των οδών Κύπρου και Περαιβού, πράξη η οποία υπογραμμίζει το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου. Οι λειτουργικές ανάγκες οδήγησαν στην οργάνωση του κτιρίου σε τρεις διαφορετικές χωρικές ενότητες, οι οποίες αναπτύσσονται σε τρεις όγκους. Ο πρώτος παραλαμβάνει τις βοηθητικές λειτουργίες και την κάθετη επικοινωνία, ο δεύτερος περιγράφει και οριοθετεί τις κινήσεις και ο τρίτος, κατά σειρά, περιέχει τις κύριες χρήσεις.

section

Πιο συγκεκριμένα, ο όγκος της κάθετης επικοινωνίας και των βοηθητικών λειτουργιών, στρέφεται κατά ένα τμήμα του, ακολουθώντας την κλίση του γειτνιάζοντος κτιρίου, επιλογή που νομιμοποιεί την αυτονόμησή της κατακόρυφης σύνδεσης, οδηγώντας σε μία ελεύθερη πορεία που διασχίζει και ενοποιεί όλο το κτίριο. Ο ενδιάμεσος όγκος των κινήσεων, ευθύγραμμος και αυστηρός, διαχωρίζει τις βοηθητικές από τις κύριες λειτουργίες, και την ίδια στιγμή αποτελεί το υπόβαθρο για τη σύνδεση των δύο δρόμων. Η υποχώρηση των πλακών από τη γυάλινη πρόσοψη και η επακόλουθη δημιουργία διάκενου μεταξύ αυτών, υπογραμμίζει την υποβόσκουσα ιδέα περί της ανάγνωσης του κτιρίου και των κινήσεων που λαμβάνουν χώρα εντός του, από τον εξωτερικό περιπατητή.

Eξοικονόμηση Eνέργειας

Έμφαση δόθηκε στα παθητικά συστήματα θέρμανσης- ψύξης (πράσινο κτίριο). Έχοντας κατά νου τις πιθανές ώρες λειτουργίας του κτιρίου, όπως επίσης και τον προσανατολισμό αυτού, προβήκαμε στις ακόλουθες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας:

– Ηλιασμός – Σκιασμός: φύτευση φυλλοβόλων δέντρων, περσίδα υπό κατάλληλη κλίση, φυτευτό δώμα (3 στρώσεων)

– Αερισμός: εσωτερικό αίθριο- κίνηση αέρα προς τα πάνω, κουφώματα τοποθετημένα ψηλά- εκτόνωση αέρα, υαλοστάσιο απορρόφησης ακτινοβολίας

– Υλικά: τοπικά- όχι κόστος εξόρυξης ή μετακίνησης