H/\ugr

είδος μελέτης: αστικός σχεδιασμός, συμμετοχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών
λειτουργία:
δημόσιος χώρος / κατοικία
τοποθεσία:
Haugesund, Νορβηγία
ομάδα μελέτης:
Μόρας Αντώνης, Σακκάς Αθανάσιος, Κανέλλος Νέστορας, Κυπριτζής Χρυσόστομος, Μάστορα Ευτυχία
διοργανωτής:
Europan
έτος μελέτης: 
2011

01 concept 0

Το βασικότερο πρόβλημα του Flotmyr είναι η παρουσία της Karmsundgata, η κύρια οδική αρτηρία που διασχίζει το Haugesund, στα δυτικά του. Η αρτηρία συνιστά είναι εμπόδιο ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο και την υπόλοιπη πόλη. Προτείνουμε ως λύση την υπογειοποίηση της οδού έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διέλευση των πεζών. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνεται εμμεσα και το ιστορικό κεντρο το οποίο οργανώνεται σε κάνναβο ο οποίος συνδέεται με τον αντίστοιχο οργανικό στο βορρά. Αυτές οι δύο επιλογές αποσκοπούν να αναδείξουν το Flotmyr τόσο ώς προορισμό όσο και ως πέρασμα από το κέντρο στα προάστια.

01 concept aPublic space

Αποσκοπούμε στο σχεδιασμό πολύπλευρων και πολυχρηστικών λειτουργικά δημόσιων χώρων. Στην επέκταση του μνημειώδους πράσινου άξονα τοποθετούμε μία piazza η οποία περιβάλλεται από μεγάλα κτίρια δημόσιων χρήσεων που δύναται να τροφοδοτούν την περιοχή με δραστηριότητες. Αυτή η περιοχή είναι η καρδιά του πεδίου και αποσκοπεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς. Η πλατεία περιβάλλεται από arcades και μεγάλης κλίμακας interiors τα οποία παρέχουν προστασία και από τις καιρικές συνθήκες. Το κύριο στοιχείο της πλατείας είναι το νερό το οποίο πέφτει με τη μορφή καταρράκτη και συνεχίζει ως ποταμός κατά μήκος του πράσινου άξονα σηματοδοτώντας τη διασύνδεση της πλατείας με το κέντρο της πόλης. Η οροφή της υπογειοποιημένης Karmsundgata μετατρέπεται σε πεζόδρομο. Αυτή η περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γραμμική πλατεία, ή ως γραμμικός εμπορικός χώρος. Στην ανατολική πλευρά του πεδίου προτείνουμε δύο πράσινες πιο ιδιωτικές περιοχές που λειτουργούν σαν πάρκα για τους κατοίκους των οποίων οι οικίες τις περιβάλλουν και το τοπίο χαρακτηρίζεται από τα skylights του υπόγειου σταθμού. Το υπόλοιπο πεδίο πτύσσεται με σκοπό τη δημιουργία πολλών χωρικών ποιοτήτων για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων ποικίλων κλιμάκων.

01 concept b

01 concept c

Η προτεινόμενη πυκνότητα φτάνει το επιθυμητό 200% το οποίο εγγυάται ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον. Η επιλογή μιας τόσο μεγάλης πυκνότητας προϋποθέτει ειδικούς χειρισμούς για μια πόλη με την κλίμακα του Haugesund. Για να εγγραφεί στο συγκείμενο του το προτεινόμενο project στηρίζουμε το σχεδιασμό στην επέκταση του καννάβου και στον εγκιβωτισμό των κτιριακών όγκων στο νοητό στερεό. Αυτή είναι και η στάση μας απέναντι στην κλίμακα της γειτονιάς. Ειδικότερα για τον όγκο των κτιρίων τα χειριστήκαμε ως ένα λόφο τεχνητό ο οποίος έχει τους πρόποδες του στα όρια του πεδίου σεβόμενοι τα ύψη των γειτονικών κτιρίων ενώ προς το κέντρο του πεδίου τα προτεινόμενα κτίρια ανυψώνονται για να υποστηρίξουν μεγαλύτερες πυκνότητες χρήσεων. Αυτές οι επιλογές ως αποτέλεσμα δημιουργούν μια μορφική μηχανή που δημιουργεί ιδιαίτερα κτίρια με δυναμικές μορφές δίνοντας ιδιαίτερη χαρακτηριστική ταυτότητα στην υπό σχεδιασμό περιοχή. Προτείνεται έτσι και μια νέα skyline η οποία συνομιλεί και με τη μορφοπλασία των fjirds.

0203 b03

Diversity

Προτείνουμε μία μίξη χρήσεων όπως: κατοικία, εμπορικοί χώροι, γραφεία, χώρους αναψυχής και δύο περιοχές για πολιτιστικούς χώρους. Όλες αυτές οι χρήσεις σε συνδυασμό με το σταθμό των λεωφορείων εξασφαλίζουν ένα ζωντανό δημόσιο χώρο με ποικιλία χρήσεων καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η κεντρική πλατεία περιβάλλεται από το σταθμό των λεωφορείων, το ξενοδοχείο, το black box, τους χώρους αναψυχής και τα γραφεία. Οι χώροι εμπορίου τοποθετούνται κατά μήκος του πεζοδρόμου πάνω από την υπογειοποιημένη  Karmsundgata.

04 a04 c04 β

Τα κτίρια κατοικίας προστατεύονται από τις περιοχές κοινού και κάθε ένα από αυτά διαθέτει μία ευέλικτη δομή 5 διαφορετικών τυπολογιών κατοικίας, Α΄τύπος: στούντιο, Β΄τύπος: λοφτ, Γ΄τύπος: διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε ένα επίπεδο, Δ-Ε τύποι: διαμερίσματα σε δύο επίπεδα με 3 και 4 υπνοδωμάτια αντίστοιχα.

05

 

06 a06 b06 c

status: urban design, competition entry
program:
public space / residential area
location:
Haugesund, Norway
design team:
Moras A., Sakkas A., Kanellos N., Kipritzis C., Mastora E.
client:
Europan
year: 
2011